Drum Machine

Medlem
  • Antal indlæg

    34
  • Medlem siden

  • Senest besøgt

Indlæg skrevet af Drum Machine

  1. Hej

     

    Jeg ved at dette er gammel tråd, men diskussionen er jo altid aktuel. Mht. akustikken i selve rummet, er den vigtigste parameter efterklangstiden. Det anbefales ofte at have en efterklangstid på ca. 0.4 sekunder i et øvelokale, men det er subjektivt. Det kræver blot en mikrofon, en højttaler (i hjørnet) og et gratis program fra nettet, og så er man klar til at måle. Det vigtige er, at efterklangstiden er ens ved alle frekvenser, da det giver en ensartethed i lyden fra lokalet. Det er endda ok, hvis frekvenserne under lad os sige 80 Hz, er lidt længere. Hvis man samtigdig formår også at få efterklangstiden til at være ens i mange forskellige punkter i lokalet, så får man også indirekte styr på stående bølger, hvilket så giver mere ensartet lyd i lokalet (altså mindre udtalte baslommer, og hvad de ellers kaldes).

     

    Mht. isolering ud af til (naboer). Jeg har mine trommer i en kælder med to lyskasser (vinduer), og de er helt klart det svage punkt lydisoleringsmæssigt. Jeg overvejer at sætte nogle forsatsvinduer på de eksisterende. Det kan give en ret høj dæmpning. Det kan godt give 15 dB. Man opfatter 10 dB som en halvering af niveauet.

     

    Håber det kan inspirere.

     

    Mvh

    Lars

     

     

     

     

  2. Hej

     

    Hvor meget har seidingtypen egentligt at sige? Jeg tænker ikke så meget på selve materialet, men mere på udformningen. Der findes jo end-clips af C-type, D-type, I-type, hvor I-type vel nærmest er standard? Så er der jo også "stepped" og "curved", hvor stepped måske er standard?

     

    Jeg har ikke selv erfaringer med de forskellige typer, men det kunne være interessant at høre folks erfaringer. Hvilken forskel gør det? Måske det handler om, at optimere samspillet mellem seidingtype og snare bed?

     

    Mvh

    Lars

  3.  

    Stemt "højt" kan have flere betydninger. Skindet kan enten være stemt stramt op eller grundtonen/pitchen fra skindet er høj. Og her kan der opstå forvirring. Du skal have et meget meget stramt bundskind og et meget slapt topskind før at pitchen af bundskindet bliver højere end pitchen af topskindet. Denne situation har du næppe.

     

    Det måske mest typiske interval imellem top- og bundskind er en kvart (altså 5 halve toner). Det giver en fin balance imellem sustain og attack, som ligesom er de parametre der leges med. Her skal pitchen af bundskindet være lavere end pitchen af topskindet. Prøv f.eks. med "A" i bunden og "D" i toppen. Det går ofte godt. Og så så løs seiding som mulig, uden at den lyder for løs. Det er da noget at prøve af :-)

     

    Mvh

    Lars

     

    Nå, nu har jeg kigget lidt rundt på nettet, og jeg må indrømme at jeg er kommet i tvivl om mit eget udsagn. Jeg synes virkeligt at det lyder som om at mit bundskind er stemt lavere end topskindet, men måske det ikke er tilfældet. Jeg fandt denne video, hvor lilletromme nr. 1 helt tilfældigvis er stemt på samme måde som jeg stemmer min egen. Jeg synes virkeligt at det er en fed tuning. G# i bunden og D i toppen, men med hans Tune-bot måler han en højere frekvens fra bundskindet, og det giver jo ingen mening at hans bundskind f.eks. skulle være stemt en oktav højere end mit. Så ville skindet simpelthen gå i stykker. Tune-bot anbefaler da også snare tunings med en højere frekvens på bundskindet. Hmm, har nogen sådan en Tune-bot jeg kan låne ;-)

     

    http://www.youtube.com/watch?v=ecNNv6V915s

     

    Mvh

    Lars

  4. Det er ofte svært at bestemme grundtonen .. Synes jeg

     

    Har målt med diverse måleinstrumenter og ofte er det vi hører som grundtonen ikke den dybeste men den kraftigste "peak" i bunden af spektret.. Sådan er mine ører i hvert fald

    Det er det der gør tromme tuning så skiiiiie svært nogle gange

     

    Dybest set stemmer jeg 98% "by ear".

    Enkelte gange kontrollerer jeg med et måleapparat .. Typisk når en tromme bare driller for vildt!

     

    Toms og bd er heldigvis meget nemmere :-)

     

    Det jeg mener er måske nok den opfattede grundtone, og det er måske den kraftigste frekvens i bunden af spektret et sted. Eller sandsynligvis kombinationen af flere frekvenser. Min erfaring er, at det er meget vanskeligt at kigge på et frekvensspektrum, når f.eks. opfattet grundtone skal bestemmes. Måler man f.eks. på et bækken, vil du også måle nogle meget lave frekvenser (måske 30, 40, 50 Hz), som jo ikke er dem vi forstår/opfatter som bækkenets grundtone. Psykoakustik spiller også ind ved lave frekvenser (missing fundamental), men den diskussion er nok at gå for vidt, og måske ikke relevant.

     

    /Lars

  5. Hej Henrik

     

    Men mener du dermed stemt strammere (fornemmelse ved at presse med fingrene på skindet)?, eller mener du at pitchen er højere? Kan næsten ikke forestille mig at det sidste er tilfældet. Måske det er det med pitchen der forvirrer her. Måske vi hører det forskelligt. Prøv at lytte efter grundtonen (dybeste tone), når du "tapper" med en finger skiftevis på bund- og topskind. Er det så stadig bundskindet der er "stemt højest"?. Prøv at sætte lilletrommen i stativet når du gør det.

     

    Nå, men det var ikke for at gå off-topic eller noget. Måske det også bare er mig der har noget at lære :-)

     

    Mvh

    Lars

  6. Det jeg fornemmer du efterspørger er ikke det lydmænd kalder "bund" men det man kalder "fylde"/krop?

     

    Jeg hader når lilletrommer ikke har det.. Og ja, stemning gør meget ved det

     

    Stemme rent.. Tjoo.. Det er jo altid godt

    Men det er i min erfaring mere noget med forholdet ml top og bundskind, kombineret med hvor stram din seiding er

     

    Generelt får du mere krop i lyden ved at stemme bunden højere end toppen og samtidigt lege med seiding spændingen.. Der er et eller to sweet spots i alle snares med dette.

     

    MIN ERFARING: et emperor coated gir også mere BUND end et ambassador.. Men ikke mere KROP.. Krop er noget der kommer ved at lege med de førnævnte parametre

     

    Stemt "højt" kan have flere betydninger. Skindet kan enten være stemt stramt op eller grundtonen/pitchen fra skindet er høj. Og her kan der opstå forvirring. Du skal have et meget meget stramt bundskind og et meget slapt topskind før at pitchen af bundskindet bliver højere end pitchen af topskindet. Denne situation har du næppe.

     

    Det måske mest typiske interval imellem top- og bundskind er en kvart (altså 5 halve toner). Det giver en fin balance imellem sustain og attack, som ligesom er de parametre der leges med. Her skal pitchen af bundskindet være lavere end pitchen af topskindet. Prøv f.eks. med "A" i bunden og "D" i toppen. Det går ofte godt. Og så så løs seiding som mulig, uden at den lyder for løs. Det er da noget at prøve af :-)

     

    Mvh

    Lars

  7. .. en ting der også virkeligt kan snyde, er det rum du sidder i. Akustikken kan enten være med eller imod dig. Prøv at slå på trommen imens du går rundt om den. Du vil sikkert kunne finde et sted, hvor du synes den lyder godt :-).

     

    En anden ting er lilletrommens stemning ift. f.eks. en 10" tams stemning. Hvis din snare siger noget, når du slår på 10", så er der noget du kan prøve af. Slå på lilletromme med og uden 10" tammen ved siden af. Uden 10" tammen skulle din lilletromme gerne synge mere frit/uforstyrret. Skal ikke kunne sige om dette altid er tilfældet. Sådan er det hos mig :-)

     

    Lars

  8. Hej René

     

    Der er nok mange ting der spiller ind. Jeg har et par ting der er værd at overveje. Jeg synes at reifetypen har en del at sige. Jo tyndere reifer jo mere tone/bund. En støbt reife giver en fedt effekt, men min oplevelse er, at der desværre også bliver mindre bund i lyden. Bredden af seidingen har også noget at sige. Man lægger jo nærmest en fysisk dæmper ind på bundskindet. Derfor jo smallere seiding, jo mere bund ville jeg forvente at kunne få ud af trommen. Seidingens tension kan også ændre meget. Der kan tit være to "steder", hvor trommen kan lyde godt, men forskelligt. Prøv dig frem. Men måske vigtigst af alt; tuningen. Det vil jeg så ikke uddybe nærmere :-). Håber du kan bruge noget af det.

     

    Mvh

    Lars

  9. Hej

     

    Interessant diskussion. Én ting er jo tid, en anden er frekvens. Måske de runde kanter giver mindre sustain, men en frekvensrepons eller ændring som jeg har det bedre med. Jeg synes i hvert fald at den GAM har en mindre hård/skarp lyd i anslaget.

     

    Lars

  10. Hej Nimbas

     

    Tak for det. Ja det er også hvad jeg har kunnet læse mig frem til, at det skulle give mere sustain og mindre attack. Altså mere keddelresonans, måske fordi at skindet bedre kan føde svingningerne ind i kedlen pga. den relative store kontaktflade. Jeg tror også at den runde kant er med til at dæmpe de højeste frekvenser, som udstråles fra selve skindet. Sådan oplever jeg det i hvert fald. Jeg har f.eks. en gammel Gretsch tam med kanter der runder kun på ydersiden (ligesom din snare), og den lyder i hvert fald noget mere rund i det end de andre tammer med de klassiske 30 grd. skarpe kanter.

     

    Men det sikkert det jeg kan lide ved min GAM tromme. Jeg har andre metal lilletrommer med ret skarpe kanter, og jeg synes virkeligt at de kan pine mine ører. Måske det også bare er mig og mine sarte ører :-). GAM trommen er ikke vattet pga. de runde kanter. Den har faktisk et rigtigt fint smæk, men på "den rigtige" måde synes jeg. Følsomheden er også helt i top. På trætammer er jeg dog mest til ret skarpe kanter.

     

    Mvh

    Lars

  11. Hej

     

    Er der betydelig forskel i lyden på ren kobber og bronze? Forskellen er vel så de 10% tin i bronze.

     

    Nimbas@ lyder som en fed snare du har lavet. Min oplevelse er den samme mht. bid og følsomhed. Det er lidt interessant, for det er som om den har bid samme tid med at lyden er rund og behagelig.

     

    Lars

  12. Hej Jon

     

    Helt sikker er jeg vel ikke. Jeg købte den fra ny, hvor den blev solgt som værende kobber. Det synes jeg nu også at det ligner. Den er rimelig mørk i farven. Hvordan vurderer du om det er ren kobber eller bronze? Er bronze altid "det samme"? Altså 90% kobber og 10% tin.

     

    Mvh

    Lars

  13. Hej

     

    Hvilke fabrikanter laver lilletrommer med full rounded kanter?

     

    Jeg har forskellige gode lilletrommer, men min G.A.M kobber snare bliver ved med at tage sejren. Jeg ved ikke om det er pga. de full rounded kanter, men det skulle jo give en mere varm respons med mindre attack. Måske det er det jeg kan lide? Den kan noget specielt den tromme. Jeg har dog aldrig sammenlignet den med andre kobber snares. Kobber skulle jo også i sig selv give en varm og mørk lyd.

     

    Mvh

    Lars