Anmeldelse af Carbosticks trommestikker

Carbosticks - Trommeslageren.dk

Af Anders Senderovitz, November 2003.

En revolution, intet mindre! Det kalder tyske Spritzgußtechnik deres nye trommestik Carbostick. Lidt af et postulat syntes jeg, så det måtte afprøves. Jeg fik et par 5A light trommestikker udleveret hos Takt og Tone i Middelfart, imod at skrive lidt om dem. Og hvad synes jeg så efter godt en måneds prøvetid? Inden min personlige konklusion, så lad mig hellere beskrive dette produkt først.

Carbosticks er, som navnet antyder, lavet af en karbon (kulfiber) sammensætning, hvis tekniske detaljer jeg ikke skal gøre mig klog på. De skulle dog ifølge fabrikanten have følgende egenskaber:

– holder tre til otte gange så lang tid som almindelige trommestikker
– absorberer såvel sved som stød
– er ligeglade med luftfugtighed
– har samme lyd og ”feel” som træ

Først og fremmest skal det siges at Carbosticks 5A modellen er en nøjagtig – ja nærmest tyvagtig – kopi af Vic Firth’s 5A model. Der læner Carbosticks sig altså op ad et sagsanlæg! På den anden side får man så en stik i hånden, man føler man kender. (Hvem har ikke eget bare ét sæt Vic Firth 5A?) Nu har jeg spillet med det samme sæt Carbosticks i lidt over en måned, og her er hvad jeg har at sige om dem.

Holdbarhed
De ér holdbare! Der er på nuværende tidspunkt kun enkelte små mærker i selve stikken (som en ny træstik har det efter et par timer…), det må man lade dem! Og hovedet er intakt, ikke én skramme. Dette er rart, da den hyppigste årsag til at jeg kasserer en stik er, hvis der går flige af hovedet (ok, mine normale stikker kan knække, men det er sjældent). Så langt så godt. Holdbarheden er fin, om end jeg læste et indlæg på nettet hvor en fyr havde oplevet at et par 7A light knække ved brug i giga-døds-heavy-trash! Det siger sig selv… Han opdagede dog at de var hule, hvilket jeg finder interessant. Det kan have afgørende virkning på min største anke, som jeg vender tilbage til.

Absorbering
Så er der det med den absorberende evne. Nu er jeg selv glad for lakerede stikker á la Regal, da jeg modsat mange andre ikke får våde hænder, men snarere tørre. Disse stikker er så glatte de kan være, uden at være for glatte til min smag, men ikke noget på det katastrofale plan. Dog nok til at nævne det. Og da de ikke har givet mig bare antydningen af de mindste gener, absorberer de nok stød som annonceret. Det fungerer fint! Rebound’en er god og naturlig, selv N.A.R.D. øvelser eksekverer de uden problemer.

Lyd & feel
Lyd og ”feel” som træ? Hmm…så har vi miseren, for her deler vi os nok alt efter smag og stil. Hvis man som jeg spiller mest jazz og anden musik hvor man virkelig bruger dynamikken og de forskellige klange i bækkenerne, så mangler de altså træets substans og karakter! Kald mig bare gammeldags, ja kald mig bare puritaner! Men de ér tyndere og mere fisede i klangen når man spiller på bækkenerne. I hvert fald når det er det delikate spil der er på banen! Og netop dette er min største anke. Lyden! Spiller man med stikkens ”skulder” på hi-hat eller crash, er de fine nok. Og spiller man igennem på tykkere bækkener til kraftigere musik, er de ligeledes fine. Faktisk tror jeg at de på de fleste rock/pop/gang-i-den-jobs (hvor man normalt synes at stikkerne udgør en for stor del af budgettet) vil være et kærkomment nyt islæt, og at mange vil tage dem til sig. Men der er langt til træet endnu, det må jeg konkludere. De har ikke den varme og fylde som træet lokker ud af vores dyre bækkener. Det bliver for…..pinget. Jeg har prøvet dem på mange bækkener, og vi skal op i den tykke ende, før de virker – til min smag. Det skal dog siges, at der findes ret mange modeller allerede. Tjek bare Carbostiks hjemmeside på www.carbosticks.de. Men de fører kun tre forskellige hoved typer, og dét er for lidt! Der er vi bedre vant! Som ovenfor nævnt er ”feel’en” ok. Om den er som træ? Tja, døm selv, men den er ganske god! Det er og bliver lyden der adskiller kulfiberstikkerne fra træet!

Konklusion
Hvis du spiller det lidt ”hårdere” og er træt af stikker der knækker, så prøv endelig Carbosticks. De koster 198,- kr. pr. par, hvilket jo er under hvad to almindelige par trommestikker koster, så der er ikke meget at miste. Men spiller du på varme og mørke bækkener vil du ikke kunne genkende dine metal-investeringer. Der er et stykke vej endnu!
Lyder jeg negativ? Det er jeg egentlig ikke. Jeg har prøvet nogle af de andre kunst-stikker på markedet, og de var alle uden undtagelse noget juks. Carbosticks er langt det bedste bud so far! Og det går den rigtige vej! Men indtil videre er jeg stadig på træstikkerne!

Pris
Vejl. udsalg kr.198,- pr. par.

Website
www.carbosticks.de

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar