af Gunnar Kristiansen, juni 2005
Ved lidt af et tilfælde kom jeg i kontakt med det engelske firma Marrell Drums. Firmaets boss Chris Newell, spurgte om jeg kendte til hans stortrommekøller, hvilket jeg jo måtte erkende at jeg ikke gjorde. Jeg nævnte derfor overfor ham, at han jo bare kunne sende en stak af dem til test hvis han havde lyst. Stik imod forventning dumpede der et par uger efter en pakke ind af døren, med hvad jeg nok må karakterisere som de mest groteske stortrommekøller jeg har set til dato – Marrell Beaters!
Lidt historie
Marrell Beaters blev skabt ud fra en ide som Chris Newell fik for ca. 3 år siden. Han syntes at eksisterende stortrommekøller var kedelige, og mente at der måtte være et marked for noget der var lidt mere farvestrålende. Nu er Chris uddannet ingeniør, så det var ikke det store problem for ham at udvikle hvad der senere blev til Marrell Beaters. Chris udtaler: ”I decided on a good quality stainless steel that would be more than good enough for the job. Then I found a company that would make some of our beater heads from epoxy resin.” Og når man giver køllerne et nærmere eftersyn, så virker de faktisk ret overbevisende. Det er i hvert fald tydeligt at selve skaftet er af virkelig god kvalitet, og faktisk er flere af køllerne malet i hånden af Chris selv!
Køllerne
De til testen fremsendte køller tæller et kranie (Skull Beater), en terning (Dice Beater), en smiley samt en 8-ball kølle. De to sidstnævnte er identiske, med undtagelse af udseendet. Kranie køllen fås både med og uden “slagplade” i baghovedet. Den til testen fremsendte var med plade. Marrell laver udover de fremsendte køller også adskillige andre modeller, men det kan altsammen ses på deres hjemmeside. Som sammenligningsgrundlag brugte jeg en Pearl B200-QB Quad Beater, med filtsiden mod skindet, da de fleste trommeslagere stadig bruger filtkølle.
Alle køllerne gav et godt kvalitetsindtryk, men designet vil nu nok skille folk i to lejre: Dem der synes de er totalt seje, og dem der synes de er for langt ude! Og man kan måske også godt undres lidt, for hvem andre end én selv ser disse køller når de bliver brugt…?
I funktion
Men nu er dette jo en test, og derfor tog jeg dem med i øvelokalet, for at afprøve dem alle. Til formålet benyttede jeg en Taye StudioMaple 22×18 stortromme. Til min store overaskelse lød de faktisk rigtig godt! I hvert fald når der skulle frembringes en punchy rock stortrommelyd – og det er jo nok primært målgruppen der slår til som disse køller henvender sig til, så rocklyd må siges at være målet her.
Men sjædent har jeg hørt noget med så meget attack og bund! Den allerstørste overraskelse var dog, at de var enormt gode at spille med rent feel-mæssigt. Jeg havde på ca. 2 minutter fået vendt mit syn på produktet. Måske var nogle af modellerne designmæssigt lidt for kinky til min smag, men lyd og feel kommer man ikke udenom – her er produktet i top!
For at få en fornemmelse af de forskellige køllers “præstationer”, har jeg lavet et diagram til at illustrere forskellene på de enkelte modeller:
Som man kan se, så er terningen (dice) den med mest “goddaw” i. Tilgengæld har kraniet (skull) en fantastisk god feel. En bekymring jeg dog har overfor produktet er, at specielt de kugleformede køller er meget hårde ved skindet. Firmaet anbefaler dog også, at man bruge attack-pads, dvs. små selvklæbende plader af f.eks. kevlar, som aflaster skindet. Dette må nok siges at være obligatorisk hvis ikke stortrommeskindets levetid skal mindskes drastisk. Som en yderligere guide har jeg derfor også tilføjet et felt i skemaet kaldet “Skindrisiko”. Her kan man se hvordan jeg umiddelbart vil vurdere køllernes “angreb” på skindet.
Konklussion
Er man rocktrommeslager til fest og farver eller skæg og ballade, så er Marrell Beaters slet ikke til at komme uden om. Er man blot på jagt efter en ny stortrommekølle, ja så kunne det også være at man skulle overveje Marrell Beaters, for de føles rigtig godt og lyder rigtig godt. Det eneste minus ved dem er som sagt, at nogle af modellerne er så hårde ved skindet, at det er et “must” med en beskyttelsesplade.
Marrell Beaters findes pt. ikke på det danske marked, men prisen ville ligge på ca. 195 kroner stykket.
Skriv en kommentar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.