Anmeldelse af Yamaha Clickstation

ClickStation - Trommeslageren.dk

Af Gunnar Kristiansen, Oktober 2003

Da jeg læste nyheden om at Yamaha netop havde konstrueret en metronom med indbygget vibrator, var min umiddelbare reaktion GENIALT…men hvad koster den? Jeg satte mig ned og læste mere om denne nye “gadget” og dens øvrige features og fik efterhånden godt og grundigt blod på tanden. En vibrator pad der kunne angive tempoet ved et enkelt tryk, lys i display’et, muligheden for at gemme sine tempi med sangtitler for derefter at generere sætlister ud fra disse… Alt dette lød jo ganske gennemført på papiret, men har man ikke før oplevet at det der skulle være THE gadget viste sig at have et par bagsider af medaljen også – spørger jeg bare?

Da Jeres ydmyg skribent i forvejen havde slidt sit gamle Tama RhythmWatch nummer to op(!), var det jo nærliggende at se nærmere på denne – på papiret – lækre sag. Især fordi at den A) koster mindre end en ny Tama, og B) kan mere! MEN…den så jo temmelig stor ud på billeder, og det fede ved Tama’en var jo netop dens evne til at glide ned i stickbag’en sammen med stikker, noder og den slags. Uden så megen tøven fik jeg bestilt en Clickstation hjem.

Hvordan er den?
Det første der slog mig da jeg med stor spænding pakkede maskinen ud var, at den var meget mindre end jeg forventede. Faktisk er den ikke ret meget større end Tamas RW100, så allerede her var der vundet positivt ind på min beskedne skepsis… Ca. samme dybde, og så 1/3 bredere, det er alt.

Metronomen virker generelt gedigen. Gummiknapperne er rare at trykke på, og faderne til underinddelinger virker ok. Dertil er designet faktisk meget lækkert, og alt i alt ser den efter min mening ret indbydende ud. Desværre mangler den – i forhold til Tama’s RW100 – en taske, et omslag, eller bare ét eller andet til at beskytte den under transport.

Forsiden
Layoutet på metronomens forside virker rimelig overskueligt. Fronten er udstyret med et dejligt stort display, vibrator pad’en nederst til venstre, start/stop/tap knappen i midten, samt et “dial-wheel” nederst til højre. Derudover et numerisk tastatur samt 7 små røde fadere som bruges til at justere volumen på diverse underindelinger. Når man tænder metronomen kan man umiddelbart trykke på start, og metronomen fungerer fuldstændig som man forventer. Metronomen kan derfor sagtens benyttes af almindelige dødelige uden teknisk eksamen. Men lad os straks kaste blikket på “det anderledes”….nemlig vibratoren.

Maskinen er indrettet så smart, at i det øjeblik man trykker vibrator pad’en ned (ca. 1-2 mm.), da begynder metronomen at angive tempoet vha. små “sum”, som man kender det fra mobiltelefoner. Disse virker korte og præcise nok til tydeligt at angive det valgte tempo. Det kræver lidt tilvænding i starten, men efter relativt kort tid virker det naturligt. Især den detalje at metronomen bare går i gang når man trykker ned, og stopper når man slipper igen, virker ret gennemført.

“Mixer pulten”
Øverst til højre på metronomen finder man 7 små volume controllere:

1) ACC. giver accént på ét i takten. Dette gør at man kan høre hvor man er.
2) 4. dele modsvarer den normale puls.
3) 8. dele i form af “og” slag.
4) 16. dele i form af “så” & “da” slag.
5) Trioler. Giver 3 slag pr. pulsslag.
6) VIB. Denne regulerer hvor kraftigt vibratoren skal vibrere.
7) VOL. Dette er en generel volume for alle lydgivende parametre.

Det skal siges at metronomen kan spille kraftigt. Tilgengæld virker vibrator kontrollen overflødig. Hvis denne ikke står på max. er det svært at mærke vibrationerne.

Tastaturet
Tastaturet har mange funktioner. Den umiddelbare er at indtaste sit tempo direkte, men også skift i mellem metronomens funktioner foregår via dette. Desværre har Yamaha ikke lagt et alfabet ud på tasterne som på en mobiltelefon. Dette betyder, at indskrivning af sangtitler kun kan foregår via drejehjulet nederst til højre. MEGET besværligt. Det letter dog processen at man kun har 5 tegn til rådighed pr. sang…

TYPE TEMPO – tast tempo direkte ind.
CLICK – går til metronom-mode.
SONG/STEP – bruges til at bladre i ens sætlister med.
TAP – laver start/stop knappen som til en “tempo måler”.
SEARCH – søg i dine sange.
TUNE – skifter til stemmemaskine funktion.
BACK LIGHT – tænder lyset på skærmen i 20 sekunder.
MIDI – bruges til synkronisering med en ekstern sequencer.
BEAT – vælger antal slag i takten. F.eks. 4/4 eller helt op til 9/4.
CHAIN – skifter til “sætliste-mode”.
STORE – skifter til “gemme-mode” af enten sange eller sætlister.

Funktioner
For nu lige at nævne de mest interessant funktioner i Clickstationen, så starter vi med programmeringsmulighederne. Yamahas Clickstation kan lagre 86 sange. Dvs. at den kan huske 86 individuelle tempi, alle ledsaget af et 5 tegn langt (kort) navn. Det havde ikke gjort noget med bare lidt flere tegn til formålet, men ok, det fungerer. Disse 86 “sange” kan så enten kaldes frem ved hjælp af en søge funktion, eller også kan de indkodes i op til 10 forskellige sætlister. Disse sætlister kan hver rumme op til 20 af disse sange. Forvirret? Det er nu meget enkelt, og det dækker vist de flestes behov. Det eneste der ikke er så enkelt er at indkode hele baladen. For det første tager det en krig at “dreje” alle bogstaverne frem, nu hvor en direkte indtastning ikke er en mulighed. For det andet er lige netop disse funktioner ikke så intuitivt lagt ind i maskinen. Men med den medfølgende manual går det, og så får man også lejlighed til at bladre lidt i den 😉

Dernæst vil jeg belyse muligheden for at øve kombinerede taktarter. Clickstatioenen overgår ikke kun Tama’en med 7/4, 8/4 og 9/4. Den kan spille TO forskellige taktarter efter hinanden i et loop. F.eks. 3/4+5/4, eller 9/4+7/4. Sejt! Selve programmeringen foregår lidt spøjst, men når først det er lært, er det ingen sag. Er man lidt kreativ kan man på denne måde opbygge f.eks. en 17/4’s takt! Men et tempo der varierer fra 35 til 300 kan man selvsagt løse stort set alle tænkelige øvelser.

Metronomen har også en stemmemaskine funktion…af de lidt billigere. Køb den ikke for dette. Apparatet kan IKKE måle frekvenser, men blot afgive en given (kammer) tone efter behag. En bonus, men så heller ikke mere…

Gennemgang…
Lad os se lidt på det fysiske ydre…

Venstre side
Her finder man hovedtelefon udgangen. Både et stort og et lille jackstik er der blevet råd til…lækkert! På denne måde er du både sikret at DIN hovedtelefon passer, men du får samtidig også muligheden for at tilslutte to sæt i en evt. undervisningssituation.

Bagsiden
På bagsiden finder man stik til strømforsyning og montering på standard mikrofon gevind. Desuden er der en triggerpad indgang så man kan starte/stoppe metronomen, samt bruge sin pad til tap funktioenen. AUX inputtet kan f.eks. bruges til en disc man eller eller til gennemgang i et in-ear setup.

Højre side
Her finder vi tænd/sluk knappen, samt muligheden for at tilslutte en midi sequencer. Denne funktion er for nogle uden betydning, og for andre en primær grund til at købe maskinen. Er du typen der spiller med sequencer live, og er det f.eks. keyboardspilleren der har maskinparken, ja da er denne funktion genial. Via et enkelt midikabel bliver Clickstationen automatisk fødet med den aktuelle midiclock. På den måde har du mulighed for at “tappe” tempoet FØR sequenceren startes…

Undersiden
Ikke det helt store at komme efter her, ud over en klap til installation / udskiftning af batteri. (standard 9V) Skulle du have hang til at bruge den permanente lysfunktion, vil synet af denne bagside dog nok forekomme lettere bekendt! Displayet spiser nemlig godt med batteri…

Hvordan er den i brug?
Et er hvordan metronomen er på papiret, et andet er hvordan den opfører sig på scenen i røg og damp! Og mine damer og herrer, den er fed…rigtig fed. Vibrator pad’en er intet mindre end en genistreg efter min uforbeholdne mening. Det faktum at man under en koncert ikke længere skal sidde med hovedet begravet halvt nede på gulvet for at aflæse/aflytte sit tempo alt i mens pulsen er lidt stresset, publiken larmer, sigtbarheden lig nul grundet røgmaskiner osv. Læg dertil manglende overskud til øjenkontakt med de øvrige musikere før næste nummer… Alt dette er slut nu. Plant fingeren på pad’en, se rundt på orkestret alt imens du samler tempoet op. Det er både en hurtigere og mere pålidelig måde at fange tempoet på. Læg dertil at du slipper for at tænke på at starte og stoppen metronomen, men bare kan “lange ud”.
Hvis man skal sige noget til denne vibrator, så er det at den vibrerer for svagt. Virbatorstyrkefaderen skal helt sikkert stå på max. hele tiden, for at den kan mærkes ordentligt, hvorfor denne fader virker lidt overflødig. Dertil kræver bliver vibrationerne hurtigt svagere som batteriet tappes. MEN.. man kan jo altid købe en strømforsyning og smække i rumpen på fætteren.

Konklusion
Jeg vil først lige understrege, at den testede Clickstation er betalt 100% af egen lomme. Så det er ikke penge under bordet der gør at jeg taler så varmt for denne lille sag. Den er simpelthen bare det rigtige værktøj for en professionel trommeslager, som ønsker at give det rigtige tempo på scenen, på den mest behagelige, præcise og ubemærkede måde. Jeg må indrømme at jeg var spændt på om den levede op til forventningerne, men efter at have haft den med på job tøver jeg ikke med at give denne metronom et ordenligt skulderklap.
De småting som kunne forbedres er ikke nok til at ødelægge det generelle indtryk og jeg tror ærlig talt at Tama går en hård tid i møde hvad angår salget af RhythmWatches. Så den afgørende dom: Køb den før din nabo!

Cool Facts….
Tempo: 35-300 bpm
Taktarter: 1/4 – 9/4 (+ ekstra 1/4 – 9/4 i to kombinerede takter)
Tempo præcision: 0.16%
Tuning Pitch: C2 – B6 (438 – 446Hz), +/- 1 cent.

Antal sange: 86
Antal sætlister: 10
Antal sange pr. sætliste: 20

Mål: 170 x 122 x 37 mm.
Vægt: 395 Gram (med batteri)
Medfølger: “vippe-stang”, 9V batteri, bruger manual.

http://www.yamaha.dk/

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar