Biografi – Alex Riel

Alex Riel - Foto Gunnar Kristiansen - Trommeslageren.dk

Egentlig skulle Alex Riel have været frisør, ligesom sin far og farfar, men det var jazzmusikken der skulle blive hans levebrød. Alex var som ung en hyppig gæst på diverse københavnske jazzklubber, hvor han også selv sad bag trommerne fra tid til anden. Her fik trompetist og skuespiller Jørgen Ryg øje på Alex, som han straks så et potentiale i. Efterfølgende gik det stærkt, og allerede som femogtyvårig modtog Alex Riel – i 1965 – prisen som Årets Danske Jazzmusiker. Denne pris blev på fornemmeste vis overakt til ham, af selveste Duke Ellington. Titlen åbnede mange døre for det unge trommetalent, og det varede ikke længe, før han var at finde bag store jazzikoner som Bill Evans, Wayne Shorter, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon mfl.

Alex ville dog også spille andet end jazz, og sidst i de langhårede 60’ere søgte han udfordringer inden for beatmusikken. Han var med til at danne bandet Savage Rose, med hvem han blev verdensberømt og turnerede Europa og USA tyndt. Alex forlod dog til sidst bandet, da han syntes at sangene drejede sig mere om politiske budskaber end musik.

Efter bruddet med Savage Rose vendte Alex tilbage til jazzmiljøet. Samtidig fik han job i Norddeutsche Rundfunk’s Bigband i Hamborg, som han stadig spiller med i dag. Ellers stod 1970’erne og 1980’erne på et langvarigt samarbejde med danske Sebastian, hvor Alex blev en fast del af hans orkester.

Alex Riel er ikke bare en trommeslager, der er nævnt bag på coveret af utallige albums. Siden 1994 har Alex nemlig udgivet CD’ere i eget navn. Disse tæller store navne som f.eks. Mike Stern og Michael Brecker.

Siden 2004 har Alex spillet sammen med Jesper Lundgaard og Heine Hansen under navnet Alex Riel Trio, og netop denne trio kan også opleves på DVD’en Danish Drum Legends.

Alex Riel blev født den 13. september 1940 i Frederiksberg.

Grej
Alex Riel spiller på Gretsch trommer og Paiste bækkener.

Drummerworld
http://www.drummerworld.com

Website
http://www.alexriel.dk/

Diskografi-udpluk
Se www.alexriel.dk for komplet liste.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar