Biografi – Gene Krupa

Gene Krupa Trommeslageren.dk

Gene Krupa var Bartley og Ann Krupa’s yngste barn ud af en flok på 9. Faderen døde da Gene var ganske ung, og moderen arbejdede som modist for at skaffe penge til familien. Børnene blev også sat til at arbejde i en ung alder, for Gene’s vedkommende da han var 11 år gammel. Hans broder Pete arbejdede hos “Brown Music Company”, og skaffede derigennem Gene et job som stik-i-rend dreng.

Gene startede med at spille sax i skolen, men i en alder af 11 år valgte han trommerne af den simple grund, at de var det billigste instrument i den musikforretning hvor han og hans broder arbejdede. “I used to look in their wholesale catalog for a musical instrument – piano, trombone, cornet – I didn’t care what it was as long as it was an instrument. The cheapest item was the drums, 16 beans, I think, for a set of Japanese drums; a great high, wide bass drum, with a brass cymbal on it, a wood block and a snare drum.”

Gene Krupa kom med i sit første orkester i 1921. I 1927 – da han skulle indspille med McKenzie-Condon Chicagoans – var Gene den første nogensinde til at indspille en stortromme i et lydstudie. Han var også kendt for at være en fantastisk solist, og bragte med hans lydhøre spil trommesættet ud af rollen som kun værende et “timekeeper” instrument. Gene var i det hele taget meget innovativ, ikke mindst da han i samarbejde med Slingerland udviklede det første trommesæt hvor bundskindene kunne stemmes.

I 1929 flyttede han til New York hvor han spillede i utallige orkestre, både live og i studiet. I 1934 tilsluttede han sig Benny Goodmans orkester hvor han med sin trommesolo i nummeret “Sing Sing Sing” skabte verdenshistorie. Pludselig var trommesoloen blevet et værdsat højdepunkt, når han turnerede rundt i USA med bl.a. Benny Goodman.

I 1943 røg Gene Krupa ud af “business”, da han blev mistænkt for besiddelse af og handel med marijuana. Han røg bag tremmer i 84 dage, men vandt en appelsag, og slap derved ud igen, og gentilsluttede sig Goodmans orkester.

I 1972 blev Gene stemt ind på det amerikanske magasin Down Beats Hall of Fame af dets læsere.


Gene Krupa blev født 15. Januar 1909 i Chicago, Illinois. – han døde den 16. Oktober 1973.

Grej
Gene Krupa spillede på Slingerland trommer og Zildjian bækkener.

Drummerworld
http://www.drummerworld.com

Websites
http://www.drummerman.net/
http://www.gkrp.net/

Diskografi-udpluk
Krupa and Rich (1955) (Gene Krupa and Buddy Rich)
Drummer Man (1956) (Gene Krupa Big Band)
Stompin’ at the Savoy (Benny Goodman)
Sing Sing Sing (Benny Goodman)

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar