Dæmpning af trommer

Dæmpning af trommer med SlapKlatz - Trommeslageren.dk

Dæmpning af lilletrommen
Den smarteste måde at dæmpe en lilletromme på, er ved at bruge små gelepuder som f.eks. SlapKlatz. Disse “dæmpergels” er smarte, da de er lette af flytte rundt på skindet. På den måde kan du let finde præcis dén regulering af trommens overtoner du søger. Ønsker du en let regulering, benyttes en lille dæmpergel, ønsker du en kraftigere regulering, bruges større og/eller flere dæmpergels.

Du kan også benytte en O-ring. En ring lavet af plastic, som du lægger oven på skindet. Disse giver lynhurtigt en død lilletromme, og kan derfor være et godt valg, hvis du har enkelte sange hvor du ønsker en markant dødere lyd i trommen.

En tredje mulighed er en såkaldt Big Fat Snare Drum plastik-skive. Denne er så massiv, at den ikke bare dæmper, men faktisk også sænker tonen trommen. Denne løsning kan således være endnu mere effektive, hvis du enten går efter en hurtig alternativ lyd i din lilletromme, eller bare har ønsket generelt om at have den helt fede “fatback” 70’er lyd i trommen.

Dæmpning af stortrommen
Stortrommen er en sjov fætter. Især fordi lydidealet hele tiden ændrer sig. I 1980’erne og 90’erne skulle stortrommen helst sige “blat”. Nu om stunder må den gerne klinge lidt mere. Men en vis dæmpning er man som oftest nødt til at påføre trommen. Her er flere muligheder, afhængigt at stil/genrer.

En (18″) stortromme med lukket frontskind, klarer man med en filtstrip på slag- og frontskind. Stortrommen skal blot være tom. Dette vil frembringe en resonant og stor lyd, med en god lang, men kontrolleret efterklang, velegnet til jazz og “vintage” rock.

Er du typen der synes godt om at spille rock/pop med et lukket frontskind, men synes at det giver for megen “rekyl-effekt” i din stortrommepedal, så gør som følger.
Montér en Remo “muffler” (plastik ring der indeholdende en skumring), sæt den på fronten af stortrommen (før skindet). Fidusen er, at muffleren tager luftrykket i trommen, og man undgår dermed den – for nogen – meget irriterende “rekyl-effekt” på køllen. Supplér evt. med en Evans EQ-pad (eller tilsvarende) til dit slagskind. Denne vil give en god dæmpning i samarbejde med frontskindet.

Vil du hellere have en rigtig død 80’er agtig stortrommelyd, så lav et maks. 6″ stort hul i dit frontskind. Lav hullet “off-center”, dvs. ude i siden af skindet, og ikke i midten. Læg et stykke skumgummi, et tæppe eller lignende i bunden af stortrommen, og du bør få den ønskede lyd.

Dæmpning af tomtommerne
Som udgangspunkt bør man tilstræbe at stemme sig så tæt på den ønskede lyd som muligt. Men i det ræsonnement høre naturligvis, at man helt indledningsvist har tænkt over hvilke skind man har valgt. Men regulering af efterklangen er ofte påkrævet – især på de større tomtommer. Igen er et dæmpergels som f.eks. SlapKlatz et godt valg, på grund af fleksibiliten og de let opnåelige resultatet de giver.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar