Drum’n’bass – Del 1

Drum'n'base del - 1 - Anders Meinhardt - Trommeslageren.dk

Anders MeinhardtDrum’n’bass er en forholdsvis ny kunstart indenfor trommespillet. Stilarten kommer oprindeligt fra samplerverdenen, hvor de første tegn på liv, indenfor genren, opstod omkring 1993. Nogle af de stilskabende kræfter dengang, var navne som DJ HYPE, SHY FX og DJ Randall, men genren har i øvrigt ændret sig en del siden.

Det er ikke mange trommeslagere der har prøvet kræfter med denne genre, og genren er da også som udgangspunkt noget der foregår på computere og samplere. For de fleste vil de komplekse grooves nok også umiddelbart virke uspillelige, da de blev skabt uden øje for om de kunne spilles i virkeligheden.

Men på den danske scene, har trommeslageren Anders Meinhardt – som vi tidligere har bragt et interview med her på TS – specialiseret sig i netop denne genre, og gjort det 100%. Han har selv udviklet sin måde at spille drum’n’bass på ved at aflytte de programmerede beats og derved fortolke den elektroniske genre akustisk, ligesåvel som han selv har “opfundet” et helt nyt trommesetup til formålet.

Det var derfor nærliggende at få Anders til at give noget af sin indsigt videre, så andre trommeslagere også kan have glæde af den. Det er derfor vores håb, at denne lille serie artikler vil belyse emnet i en sådan grad, at også du får lyst til at prøve genren af i praksis. Ikke fordi at du nødvendigvis skal spille drum’n’bass, men også fordi at der er ganske mange interessante ting at komme efter – på det teknisk plan såvel som det groovemæssige. Lad os derfor komme til sagen, og se på hvad det er der får et drum’n’bass groove til at fungere.

Intro

Når man spiller drum’n’bass på et akustisk trommesæt, er der adskillige parametre der skal være opfyldte, for at opnå den rigtige lyd. Man kan næsten sige, at nogle af rytmerne for så vidt ikke adskiller sig væsentligt fra hvad man ellers opfatter som normale rytmer, men at det i større udstrækning er selve udførelsen der skal rettes fokus på. Anders forklarer og demonstrerer i dette første klip, hvorledes udførelsen spiller ind på lyden af det samlede ”resultat”. (klik på billedet for at starte filmklippet)

Din tur…

Men vi starter ud med et helt straight drum’n’bass groove, der egentlig ikke er særlig kompliceret:

Som du kan se, kunne dette groove i princippet sagtens have været et standard rock’n’roll groove. Men der er netop her at fremførelsen som Anders netop viste spiller ind.Når du øver groovet, bør du derfor huske de på ting Anders var inde på i det foregående videoklip. Dvs. spil alle slagene egalt, gør dine lilletrommeslag lige kraftige på accenterne, og lige svage på ghostnotes’ene. Husk også at starte langsomt ud, øve, sæt metronomen et hak op, øve igen, osv. På den måde kan du bevare overblikket, og hele tiden have fokus på de nye ting. Det skulle gerne ende med at lyde som på klip nummer 2 her.
 

 

For at gøre groovet lidt mere interessant, tilføjer vi nu nogle få accenter i hihatten:

Dette er med til at give groovet mere karaktér og liv, ligesom det rent teknisk giver dig lidt mere udfordring. Det er nemlig vigtigt, at også accenterne lyder ens fra gang til gang.

Husk – det er et programmeret beat vi forsøger at efterligne. Du skal også være opmærksom på, at de nye accenter ikke får dine ghostnotes til at ændre sig, men at de blot bliver en tilføjelse til det eksisterende groove. Anders demonstrerer her groovet med accenter.

 

 

Afrunding – del 1

Som afslutning på denne 1. del, spiller Anders her en lille solo. Måske er det mere korrekt at kalde det en improvisation over det groove, som vi har taget udgangspunkt i med disse øvelser. Du kan med andre ord høre hvordan man kan “jamme” forskellige variationer ud af groovet, og i det hele taget få en bedre fornemmelse af, hvorledes det skal “twistes” for at få den rigtig “sound”.

 

 

Næste gang…

Næste gang skal vi se på selve setup’et som Anders bruger, og hvordan han bruger det. Vi skal også snakke om dynamik i form af lag. Og så forklarer Anders selvfølgelig hvad han selv kalder for “hihat-tricket” – et helt nyt groovekoncept på trommesæt! Sidst men ikke mindst, så bliver der et liveklip med Anders’ band FUKT – glæd jer 🙂

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar