Hej Tychsen
Jeg har tidligere skrevet et monsterindlæg i din Birk vs. Ahorn-tråd, som jeg også lister her i frygt for, at du ellers ikke får det læst:
Man kan generelt ikke tage stilling til attack ud fra træsorten, for der er andre parametre, der har langt støre betydning såsom valg af skind, reifer, kedlens konstruktion, måden du rammer trommen med stikken og ikke mindst det akustiske miljø, trommen befinder sig i.
Det du efterlyser er det bedste fra begge verdener, så det du skal fokusere på er, at finde den løsning, der er det bedste kompromis.
Jeg stemte birk fordi:
Generelt er birketræ kraftigere i top og bund (diskant og bas) hvor ahorn har en mere jævn lydkurve med enlidt kraftigere bund. (se vedhæftede) eller her: http://sonor-world.com/cgi-sys/Sonor_FE/so...2bcc8aa8624a58c.
Høje frekvenser bevæger sig som bekendt radikalt hurtigere end dybe, og derfor vil birketrommer typisk have en slags dykke-lyd, simpelthen fordi de høje toner rammer øret før de dybe. Dette vil jeg mene er indbegrebet af 'punch' og det kan også opleves som et kraftigere attack alene fordi anslaget er mere diskantet. Det er egentlig ikke attack, men det opleves sådan, og det er vel det, der tæller. Dette er forcen ved birketræ. Top og bund.
Ahorntræ er i sammenling mere jævnt i lyden, hvilket gør det mere alsidigt og dynamisk - nogle vil endda sige mere varmt. Her er birk mere kontant.
Med en grov generalisering kan man sige, at birk er mere til rock og tekno, hvor ahorn er mere til klassik og jazz.
Men igen: Det her er bare træsorterne; der er mange andre parametre, der spiller ind.
Jeg vil umiddelbart anbefale dig én af følgende to løsninger:
1: 10x8, 12x9, 13x10, 16x16, 18x16, 24x16 med standsede reifer og coatede skind, som stemmes højt (Remo mabassador, Remo Emperror, Evans g1 el. Evans g2). De store tammer giver bunden, selvom de er stemt op, og de coatede skind giver godt attack.
2: 8x8, 10x9, 12x10, 14+14, 16x16, 22x18 med støbte reifer og klare skind, som stemmes lavt (Remo Emperror el. Evans g2).
Du mister lidt attack men får et solidt punch.
Uden at kende dig, er det min umiddelbare fornemmelse, at du vil være mest tilfreds med løsning nummer to. Hvis man rammer et klart skind meget hårdt med en relativt flad vinkel, vil skindet - særligt enkeltlags - have tendens til at kvittere med et lille 'klik', og det er der nogen, der forveksler med attack. Måske er du én af dem, og så er denne løsning jo helt rigtig for dig
Det mest umiddelbare valg er Tama Superstar og så smække Remo Clear Powerstroke 3-skind på. Dét bliver DU glad for.
Men jeg forstår iøvrigt ikke, hvorfor du ikke vil købe brugt.
Lid mere generel info:
Generelt kan man sige, at coatede skind har mere attack end klare både fordi de har en crispy overflade og fordi de dæmper trommen med ca. 5% og dermed fremhæver anslaget. Altså mere attack men mindre bund (volumen). Man kan også sige det på den måde, at med coatede skind bliver man ligesom mere uden på trommen, hvor klare skind åbner trommen op, hvilket så igen begrænser trommens dynamik. Man vil typisk sige, at coatede skind er mere hifi-agtige - altså 'lækre' i lyden hvor klare skind er mere kontante. Hvis man er i akustisk yddæmpede rum såsom studier og små øvelokaler med tæpper på væggene, er coatede skind nemme at styre, hvorimod de kan være svære at styre i meget akustisk åbne rum som teenageværelset med plakater på væggen eller større rum og haller.
Så er der reiferne. Overordnet støbte (diecast) og standsede (triple flange). Støbte reifer er hårdere og tungere end standsede. Det betyder, at de støbte reifer vil give en mere ensartet stemning af trommen hvilket gør den nemmere at stemme og giver en renere lyd. Denne jævnhed kan også være med til, at fremhæve attacket og give mere volumen, på grund af reifernes faste greb om kedlen. Ulæmpen er i sagens natur, at trommen ikke er ligeså påvirkelig. Tonen bliver klar, men der vil ikke være ligeså mange klangfarver. Her vil standsede reifer give trommen en mere komplex lyd. Til eksempel kan jeg fremhæve to amerikanske topklassesæt: Gretsch og Ludwig. Gretsch har støbte reifer og er traditionelt foretrukket af jazz-trommeslagere; formodentlig på grund er deres rene og fine klang. Ludwig har standsede reifer og bliver traditionelt foretrukket af rocktrommeslagere; formodentlig på grund af deres komplekse og brølende lyd.
Endelig er kraftige kedler mere volumniøse end tynde kedler, men tilgenæld mindre dynamiske. Man skal med andre ord slå til, for de siger noget, men så er der til gengæld også hjul igennem.
Nåh ja; og dybe kedler har typisk mere bund, volumen og faktisk også attack end flade, men kan til gengæld være svære at få plads til og kan også have en tendens til 'lukket' lyd.
Mvh Kristian
Vedhæftet Fil ( Antal downloads: 1 )
Tr_sorters_lydegenskaber.doc