Historien om Fibes

Fibes katalog billede crystalite trommer

Firmaet Fibes blev grundlagt i 1966 af Bob Grauso (proffessionel trommeslager) og John Morena (specialist i kemiske komposit materialer/trommeslager) Long Island, New York. Fibes var en pioner virksomhed indenfor akryl og fiberglas trommer i 1970´erne og var blandt de bedste sammen med Ludwig. Fiberglas kedlerne er et meget specielt syn. Med de gennemsigtige kedler virker trommerne meget lette. Lyd mæssigt er kedlerne meget anvendelige. De har en brillant og meget behagelig lyd. Kedlerne er opbygget med en ”reinforcement” ring til at stabilisere kedlen, nøjagtigt som de gamle vintage trætrommer tit også var det.

I slutningen af 1970’erne solgte Grauso og Morena firmaet til C.F.Martin, som er og var berømte for deres akustiske guitarer. Martin bestyrede firmaet i endnu 10 år, men valgte at prioritere trommerne lavt i de 10 år de havde dem under deres vinger. Grundet nye mærker fra østen og europa, faldt Fibes trommernes popularitet.

Fibes kalalog billedeI 1979 solgte Martin alle maskiner, støbeforme osv. til Jim Corder, som omdøbte firmaet til Corder Drums. Fibes varemærket blev solgt til et andet firma som havde en aftale med Martin om at distribuere Fibes trommestikker. Trommerne blev ret populære. Buddy Rich foretrak f.eks. en Fibes SFT lilletromme (selvom han var sponsoreret af andre firmaer), og Billy Cobham stak ud fra mængden bag hans gennemsigtige Fibes acrylic trommesæt.

I 1990 solgte Corder firmaet til Sammy Darwin som så igen omdøbte firmaet til Darwin. Darwin blev fabrikeret og solgt frem til starten af 1994, hvor firmaets aktiviteter blev sat i bero. Tommy Robertson (bestyrer af en trommeforretning i Austin, Texas) så tingenes tilstand hos Darwin, og påbegyndte forhandlinger med henblik på at opkøbe Darwin. Handlen blev afsluttet i december 1994, og fabrikkens produktion blev flyttet til nye faciliteter i Austin. Det lykkedes også Robertson at opkøbe det oprindelig Fibes varemærke, hvorfor det originale varemærke og produkt blev genforenet. Det tog omkring et år før det “nye” Fibes fik produktionen genoptaget. (De første trommer blev vist på NAMM showet i Nashville, i sommeren 1995). Men nu har firmaet alt på plads, og endnu engang er et gammelt amerikansk mærke på banen, klar til at tage konkurrencen op.

Fra 1995 producerer Fibes de fortræffelige trommer vi kender i dag. Både Crystallite (klar akryl), men også de kendte ahorn kedler. Ahornkedlerne kom fra kedelproducenten Jasper Woods frem til 2003, men da Jasper Woods i 2003 vælger at stoppe deres ellers mangeårige produktion af trommekedler, står Fibes med to valg. Enten at skaffe kedlerne et andet sted fra, eller at fremstille dem selv. Det bliver til det sidste, og Fibes blev derfor selvfornynende med deres specielle gumwood-ahornkedler.

Fibes har forøvrigt også gjort sig på hardware- og tilbehørs-siden. Bl.a. ved at konstruere en smart “Sta-Way rubber bumper“, som monteres på lilletrommens reife, så den derved ikke ridser tommen overfor.

I dag står produktionen af Fibes stille. Ingen ved, om den nogensinde kommer op at køre igen, men man har jo lov at håbe…

http://www.fibes.com

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar