Interview med Don Powell

Don Powell Interview - Trommeslageren.dk

Af Lise Lyng Falkenberg, juli 2005. 

I 1970erne var et af de mest populære bands det britiske Slade. Med deres outrerede påklædning og hits som “‘Coz I Luv You” og “Merry Xmas Everybody” vadede de ind i hjertet på en hel generations ungdom. Deres hårdtslående trommeslager Don Powell lagde midt i juli vejen forbi mit hus i Odense. Over et fad sandwiches og en kop te fik vi en snak om trommer, toiletter og tandbeskyttere.

Den 58-årige Don Powell begyndte at spille trommer, da han var spejder. “Jeg var omkring 13 år, og det var så pinligt!” fortæller han, “Vi havde parader i min hjemby søndag morgen, og mine forældre plejede at komme for at se på. De vinkede altid til mig, og jeg prøvede at ignorere det!”

Don Powell blev professionel i 1965. Slade, der udover Powell bestod af guitarist Dave Hill, bassist Jim Lea og forsanger Noddy Holder, opstod i 1966. “I vores storhedstid blev mine trommer sponsoreret af Ludwig,” oplyser han, “Jeg blev inviteret til deres 75 års jubilæum. De havde inviteret 75 trommeslagere fra hele verden. Forestil dig det! 75 trommeslagere på samme hotel. Det var vanvittig! Jeg kan intet huske om den weekend!”

“I dag har jeg et helt basalt trommesæt. Jeg bruger Pearl trommer og har en 22×18″ stortromme, en 16×16″ hængetam, min gulvtam er 18×18″ og jeg anvender Pearl Piccolo lilletrommer. Jeg har et 22″ ridebækken, et 18″ crash og 14″ hihat. Jeg bruger Evans trommeskind, og mine trommestikker bliver lavet i Nordengland hos Shaw. Jeg har brugt deres trommestikker siden 1970erne, men jeg besøgte dem først for 15-20 år siden. Det var sært! Det var bare et helt almindeligt hus, og i køkkenet havde de indrettet kontor. I baghaven lå to skure, hvor far og søn lavede alle trommestikkerne! De sælger til hele verden, og så har de ikke en fabrik! Men de laver trommestikker efter mine ønsker, uanset design, vægt og størrelse.”

“Førhen når vi gik på scenen, plejede vi at spille virkelig højt, fordi PA-anlæggene ikke var så gode,” fortsætter Don Powell, “Det behøver vi ikke mere, men jeg er stadig meget højlydt. Når vi er i studiet, plejer teknikerne at sige, at jeg skal dæmpe mig, men det er jo sådan, jeg spiller! Jeg kan ikke pludselig ændre min stil.”

“Trommelyden på vores plader er meget karakteristisk, men ikke kun fordi jeg slår så hårdt. Engang i studiet i London gik jeg på toilettet, og dér bemærkede jeg dets ekko. Jeg satte trommerne derud, og fliserne gjorde, at lyden blev meget stor. Første gang jeg skulle optage derude, begyndte toiletterne at skylde ud midt i en optagelse! Jeg tænkte, åh nej!, og vi måtte lukke for vandet til alle cisternerne, før vi kunne fortsætte!”

Don Powell indrømmer, at trommemaskiner skræmmer ham, “Jeg ankom engang til et studie med mine trommer, og tekniker-assistenten så underligt på mig. Jeg spurgte, hvad der var galt, og han sagde, “Bruger du rigtige trommer?” Han havde aldrig arbejdet med rigtige trommer før, kun computere! Men jeg har da prøvet at lege med en trommemaskine. Jeg skulle lige prøve den, og den var fantastisk! Så kom jeg til at tænke, “Hvad pokker er det, du laver, mand!” Man kan åbenbart virkelig blive fanget af sådan noget!”

Don Powells egen yndlingstrommeslager er John Bonham fra Led Zeppelin, “Vi mødtes i 1960erne, og jeg kunne ikke tro mine egne øren. Han behøver ikke mikrofoner! Han er simpelthen den fødte trommeslager, og han spiller lige fra hjertet.”

Foto: Lise Lyng Falkenberg”Jeg elsker at spille trommer,” fastslår Don Powell, “Men når jeg optræder live, er det iført handsker og tandbeskytter. Jeg sveder så meget, at trommestikkerne flyver ud af mine hænder, selvfølgelig altid på det mest afgørende tidspunkt! I starten prøvede jeg at afhjælpe det med plastre, men jeg var allergisk overfor klæbestoffet, så mine fingre blev helt ødelagte. Det var lægen, der foreslog handskerne, men jeg skulle have meget stramme handsker for stadig at kunne mærke trommestikkerne. “Enkelt,” sagde lægen, “Brug damehandsker!” Så nu handler jeg i dametøjs-forretninger! Jeg siger dig, jeg får nogle sære blikke! Tandbeskytteren bruger jeg, fordi jeg bider tænderne så hårdt sammen, når jeg spiller, at de plejede at knække, så min tandlæge lavede en tandbeskytter. Når jeg går på scenen iført den og handskerne, ser det faktisk mere ud, som om jeg er på vej til en boksekamp!”

“Jeg har simpelthen verdens bedste job,” afslutter Don Powell, “Jeg rejser jorden rundt, gør dét jeg holder allermest af og får oven i købet penge for det. Det er vidunderligt, og jeg påskønner det virkelig.”

Don Powell kan opleves live med Slade tre gange i Danmark i august (2005, red.). Den 5. i forbindelse med Røverfesten i Vissenbjerg, den 13. ved 60’er Festivalen i Holstebro og den 20. ved open air koncerten “New Glam Rock” på Ølstykke Idrætsanlæg. Udover Don Powell består Slade i dag af bandets oprindelige guitarist Dave Hill samt bassist John Berry og forsanger Mal McNulty.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar