Stemning af tomtom

Stemning af tomtom - Trommeslageren.dk

Jeg vil her forsøge at give dig en idé om hvordan du stemmer en tomtom til all-round brug. Denne vejledning er ikke ment som den endegyldige løsning på manges mysterier omkring det at stemme trommer, men mere som en guide. Så kan du selv eksperimentere videre selv, og det er faktisk et meget udslagsgivende parameter for, hvor god du bliver til at stemme dine trommer. Jo mere du eksperimenterer, jo mere lærer du. Som med så meget andet her i livet, handler det om at skrabe så megen erfaring sammen som muligt.

Før du begynder
Når man skal stemme trommer er der nogle gyldne regler som er gode at have i tankerne.

– for det første er der ikke noget der er rigtigt og forkert (ish)
– for det andet er der flere måder at stemme trommer på
– for det tredje er der mindste ligeså mange meninger om hvordan det skal gøres
– for det fjerde kommer det an på hvilke skind du vælger

Valg af skind…
Snakker vi all-round trommelyd er der to gode løsninger til valg af skind:

– dobbeltlag i top, enkelt lag i bund
– enkeltlag i top og bund

Kan du godt lide en god bund og masser af skindklask, så vælg den første – altså dobbeltlag øverst. Er du til den længere kligende og mere åbne Simon Phillips-lyd, så vælg den sidste. I begge tilfælde kan topskindende enten være coatede eller klare – smag og behag. (der findes også andre typer, men dem udelader vi denne gang).

I dette eksempel vil jeg tillade mig at anbefale et Remo clear emperor til toppen, og et Remo clear ambassador til bunden. Disse er gode skind som vel nærmest må siges at have lidt status som referenceskind. Evans og Aquarian laver også gode skind, men nu faldt valget på Remo. Vil du hellere benytte to enkeltlagsskind, så gå f.eks. efter to Remo Ambassador.

En detalje…
Når du nu har fået dine nye skind ud af poserne, så tag lige en klud og tør reifer og kanter på trommen rene før du sætter skindene på. Især i bunden kan der samle sig foruroligende mængder støv og nullermænd.

Tilpasning af skind
Inden du stemmer skindet, skal det lige “trædes til”. Dette gør du ved at sætte det på trommen og stemme det meget højt op (uden at overdrive). Det vigtige her er selvfølgelig, at alle skruer får lige mange omgange, således at skindet ikke krænges skævt og ødelægges. Derfor – benyt “vi-sætter-hjul-på-bilen” metoden. Maks én omgang pr. skrue (bare en tommelfingerregel så det ikke går galt), og så i den rækkefølge som er vist på stemmeurs-tegningen.

Når skindet bliver stemt op, vil det komme med nogle høje “klik” og “knæk” lyde, men bare roligt, det er ikke ved at flække! Lad det sidde en kop kaffes tid, give det et par “tryk” med hånden, og stem det da helt ned til det er løst igen.

Stemning
Nu kommer vi til det sjove, nemlig selve stemningen. Der er et par ting som hjælper meget når man skal stemme trommer:

– at have tonalitets fornemmelse
– at kende bare lidt til intervaller
– at have gode øre i det hele taget
– at have god tålmodighed!

Slagskindet
Når man stemmer trommer stemmer man kun ét skind af gangen – derfor, sæt trommen på skødet så det modsatte skind ikke spiller med.

Som før, følg stemmeuret, og stem nu slagskindet stille og roligt op, alt imens du med jævne mellemrum slår til skindet langs kanten, og ud for de enkelte skruer. Det vi gerne vil opnå er en helt ens klingende tone for hele skindet – og ud for alle stemmeskruerne. Dette mål har første prioritet nu, da man altid kan hæve eller sænke grundtonen til sidst. Så altså – find den rene tone først.

Så snart du kan høre at det ikke lyder som en 12 årig dreng der prøver at synge (læs: når trommens “stemme” ikke længere er i overgang), da er det tid til at finde den – eller de – skruer, som gør at skindet ikke stemmer helt endnu. Slå ud for dem, og du vil kunne høre skindet synge mere ud for dem det drejer sig om. Stem den/dem op eller ned, indtil trommen stemmer 100% perfekt.

Det skal i denne forbindelse nævnes, at der er én ting som kan snyde dig. Det kan forekomme, at det er skruen diagonalt overfor som skal stemmes, og ikke den du tror. Dette skyldes at to skruer overfor hinanden også påvirker hinanden. Dette lærer man med erfaringen, men er typisk noget man kan pejle sig frem til, ved at mærke hvor stramt skindet er ud for de pågældende skruer (se evt. efter om skindet laver folder i overfladen).

Bundskindet
Hahaaa…nu bliver det nemt. Bundskindet får nøjagtigt den samme tur. Den enste forskel er, at vi som udgangspunkt stemmer bundskindet en lille terts over slagskindet. Og rolig folkens – dem af Jer som ikke ved hvad en lille terts er, men til gengæld har jeres danske sangskat samt ørene i orden, I kan nu slå på topskindet, tage tonen og synge: Deeeet lyyyysner over agres feldt…” På “lysner” har du den lille terts. Netop denne tone skal du nu forsøge at ramme på bundskindet.

Det samlede resultat
Når du nu har stemt begge skind som jeg har forklaret det, så montér trommen på stativet, tag en trommestik og slå på trommens slagskind lige i center. Er tonen for høj, eller er den for lav? Du kan nu stemme skindene op eller ned – i forhold til hindanden. Dvs., stemmer du toppen lidt ned, så stem også bunden lidt ned. Denne regel gælder selvfølgelig kun hvis du kan høre at trommen klinger godt, men bare ikke lige i det rigtige toneleje. Skal du lytte på f.eks. topskindet, så sæt en finger på bundskindet – og omvendt. På den måde hører du kun det skind du skal.

Et lille tip: Går det helt galt (det sker for alle engang imellem), stem da skindet helt ned og begynd forfra. Det lyder lidt surt at skulle gøre, men det sparer tit tid i sidste ende.

Afrunding
Står du nu og synes at du har fulgt vejledningen til punkt og prikke, men at trommen stadig lyder helt forkert? Så fortvivl ikke. Som tidligere nævnt er tålmodighed en god ting, og det er tid også. Nogle gange kan der helt synes at gå hårknude i det, og når du så kommer tilbage til trommen efter et par timer, så lyder den måske slet ikke så dårligt alligevel. Med andre ord, kan man godt lytte sig død på trommen engang imellem. Det kan også nogle gange hjælpe at høre trommen i sammenhæng med resten af trommesættet, før man virkelig får fornemmelsen af om den er der. Derfor – bliv ved, ved, ved og atter ved med at prøve. Pludselig har du den! God fornøjelse.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar