Der findes idag et hav af forskellige trommeskind på markedet. Hvad der er det helt rigtige for dig, kommer ligeså meget an på dine trommer, som på selve skindet. Det er derfor en god (og desværre lidt dyr) idé at prøve sig frem. Der findes ikke nogen endegyldig løsning. Hvad der herunder bliver lagt vægt på, er skind til tomtommer.
Antal lag
Helt grundlæggende taler vi enten om enkelt eller dobbeltlags skind. Men der findes også trommeskind som ligger “midt i mellem”, forstået på den måde, at skindet på indersiden er udstyret med en ring, eller det yderste af “det næste lag” om man vil. Hvorvidt man skal vælge det ene eller det andet, er en smagssag. Dertil kommer, at de fleste trommeslagere oplever perioder hvor de synes at dobbeltlagsskind er det helt rigtige, for et halvt år senere kun at spille med enkeltlagsskind.
Lydmæssigt er der selvfølgelig en forskel. Helt overordnet vil et enkeltlagsskind vibrere mere, give mere anslag og efterklang. Et dobbeltlagsskind giver mere bund (vibrerer langsommere=lavere frekvens), og har typisk et lidt blødere anslag. Dertil har dobbeltlagsskindet den klare fordel, at det er mere robust.
Overfladen…
Der findes efterhånden mange typer skind på markedet. De mest gængse er enten det coatede (hvide) skind, eller det klare skind. Det hvide skind er det rigtige at bruge til whiskers, hvor det klare ikke giver meget lyd fra sig. Spiller du med stikker, da vil det hvide skind give et lidt tørrere lyd, samt have et lidt mere mellemtonet anslag end det klare skind. Det klare skind derimod, har et mere diskant og lidt “vådere” anslag.
Der findes efterhånden en del alternativer. F.eks. Remo’s Renaissance skind, som lydmæssigt placerer sig et sted midt i mellem det klare og det hvide skind. Disse skind sælges der dog ikke så mange af, hvorfor de også er noget dyrere. (selvforstærkende effekt? 😉
Skal vi her på redaktionen tvinges til at give et bud på et “standard” svar til følgende tre skindløsninger, så vil det se således ud:
Jazz
Hvide (coatede) enkeltlagsskind i begge ender af trommen.
Rock
Hvide eller klare dobbeltlagsskind som slagskind, klare og helst lidt tykkere (f.eks. Remo Ambassador) enkeltlagsskind som bundskind.
All-round
Slagskind efter behag. Klare enkeltlags bundskind, igen af den lidt tykkere slags.
Men husk, dette er kun vores subjektive anvisning…
Stortrommen…
Hvad skal man bruge på stortrommen? Ja…det kommer faktisk endnu mere an på trommen, end når vi snakker tom tommer. Som udgangspunkt går man sjældent galt i byen med et Remo Powerstroke 3. Dette skind fås i både en klar og en coated udgave. Skindet lyder stort set altid godt! Hvis man vil gå lidt mere til den, så findes der fra f.eks. Evans adskillige “systemer” hvor man køber komplette løsninger, alt efter hvilken lyd man ønsker. Lige så godt som disse systemer kan lyde når der er ramt plet, ligeså dårligt kan de desværre også lyde på den forkerte stortromme… Prøv derfor om du evt. kan låne et brugt sæt af en ven før du køber et sådanne setup til typisk 1.000 kr. Dog er Evans nyeste såkaldt EMAD skind en ret sikker invistering. Med dette skind følger to forskellige dæmperringe som er monteret eksternt på skindet. Dette bevirker at man kan skifte dæmpningseffekten uden at skulle ind trommen.
Hvad dit frontskind på stortrommen gælder, så vil et tyndt lukket skind kunne give dig en god resonans og tone, men måske også for meget “ring” til nogles smag. Igen findes der skind med indbygget dæmpersystem som modvirker dette. (ellers kan en stribe filt tit afhjælpe et sådanne problem).
Er du mere til den døde stortromme med hul i frontskindet, ja så vil vi vove den påstand, at det betyder noget mindre hvad du vælger at bruge. Hullet til mikrofonen vil nemlig fjerne så meget luft fra trommen, at efterklangen vil være så godt som ikke eksisterende.
Lilletrommen
Her er der egentlig ikke så meget at rafle om! Et coated (hvidt) enkeltlagsskind som slagskind, og et meget tyndt seidingskind som bundskind. Man kan altid eksperimentere, og det vil vi hermed lade være op til den enkelte… God fornøjelse!
Skriv en kommentar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.