Historien om Tama

Tama Featured Image

Hoshino familien fra Nagoya, Japan, begyndte i 1908 med at sælge musikinstrumenter fra deres bogforretning. Senere importerede de Ludwig og Slingerland trommer fra USA. I midten af 1950´erne producerede Hoshino trommer under navnet Star, (”Hoshi” betyder på Japansk stjerne), men det var først i 1974 at Tama navnet blev brugt i forbindelse med trommer.

Tama gjorde sig i starten mest bemærket med deres solide hardware konstruktioner. Bl.a. med kraftige boom stativer der kom som kaldet, midt i 70’ernes rock scenario. Tama udviklede en hel del nye produkter til trommemarkedet. Bl.a. fandt de på at anvende nylon “greb” i bækkenstativerne, der hvor det større rør griber om det mindre. De opfandt også multiclampen, som gjorde det nemt og billigt at spænde flere trommedele til de eksisterende stativer.

Tamas største samarbejdspartner igennem mange år, er trommeslageren Billy Cobham. Cobham hjalp Tama for første gang i 1977, hvor Tama Superstar blev lanceret. (trommeserie med kedler af seks lag birketræ). Til Superstar serien producerede Tama en stor “gong-tromme”, samt de kendte Octobans, som er 2 sæt af hver 4 stk. 6” fiberglas rør i forskellige længder. De blev bl.a. brugt af Stewart Copeland fra The Police til hans Imperialstar sæt, og bliver nu også brugt af Simon Phillips (TOTO), på hans Starclassic sæt.

I 1983 blev Tama Superstar afløst af Artstar I og Artstar II (1986). De var lavet af ni lags canadisk “hardrock” ahorn. Sideløbende med Artstar II, blev det lidt billigere Granstar produceret. Sættet havde kedler i otte lags japansk birketræ. Senere er der kommet flere til: Rockstar og Swingstar.

Tama gjorde også meget ud af udviklingen af lilletrommer til de forskellige trommesæt. F.eks. lancerede de Mastercraft lilletrommeserien. Dette var første gang at man fik mulighed for at vælge imellem et så bredt udvalg af materialer til en tromme. Tama fremstillede lilletrommeserien i både messing, tolv lags rosewood, bell messing, fiberglass, seks lags ahorn, massiv ahorn, birdseye ahorn samt kobber og stål!

I slutningen af 1980´erne blev der også udviklet på højtryk hos Tama. Bla. lilletromme seidings og hardware. Hvem husker ikke de skrå Titan stativer, eller Cobra stortrommepedalen i 1993?

I starten af 1990´erne kom der rigtig ikke noget nyt på trommefronten fra Tama. Det var fordi de gik og puslede med top serien Starclassic. Starclassic er i dag Tamas flagskib. Med Starclassic er også Tama gået ”back to basics”. Starclassics kedler er lavet af 9 lag ahorn eller birk, men de er kun 1/5 tomme tykke.

http://www.tama.com/

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar